Posted by & filed under Cultura, evenimente.

Afis Vivien“Eu nu sunt o stea de cinema — sunt o actriţă. Să fii un star de cinema reprezintă o viaţă atât de falsă, trăită doar pentru valori false şi pentru publicitate” declara Vivien Leigh, considerată cea mai frumoasă actriţă a generaţiei sale (1913-1967), care a marcat desăvârşit scena şi ecranul secolului XX şi care continuă să fascineze şi azi. Teatrul Excelsior actualizează într-un spectacol eveniment potenţialul dramatic al legendei moderne care şi-a orchestrat cariera şi pasiunea pentru Laurence Olivier, cu orice preţ, fără a fi vreodată eclipsată de ravagiile bolii. ,,Frumoasă, nebună, extrem de inteligentă(…)şi nonconformistă(…)Vivien a pendulat continuu între pasiunea ei pentru Teatru şi  pasiunea ei pentru Laurence Olivier.” (Lamia Beligan)

Spectacolul începe cu Lamia Beligan (Vivien Leigh) intrând în scenă pentru ultima conferinţă de presă. Faima lui Scarlet a apus demult. Pluteşte în derivă,  între trecut şi prezent. Şi trecutul e mereu prezent în încercarea de a se defini pentru ultima oară, expunând o Viv disperată de adevăr şi dezgolită până în măduva oaselor. Într-o intimitate viscerală cu spectatorii, martorii confesiunii ei, retrăieşte magia holywoodiană cu intensitate maximă. ,,Amintirea e paradisul din care nu putem fi alungaţi”(Vivien Leigh)

Celebritatea, dragostea, scandalurile, cancanurile de pe platourile de filmare, depresia. Biografia vie a unui star la asfinţit. Toată viaţa a fost definită şi torturată de trei roluri: Scarlett O’Hara Pe aripile vântului, Blanche DuBois Un tramvai numit dorinţă şi Lady Olivier. Dar mai bine o viaţă scurtă alături de Laurence[Olivier], decât una lungă în lipsa lui! Nu s-a temut de moarte pentru că şi-a trăit viaţa din plin.Nu i-a fost frică să privească în mod sincer cine era cu adevărat, dincolo de trup şi minte, de carne şi de iubire. Dincolo de sfârşitul iubirii şi de rolurile interpretate în filme de mare succes. Dincolo de Oscarurile câştigate şi sarcinile pierdute. Dincolo de depresia care-i întuneca mintea şi viaţa, dincolo de  tuberculoza care avansa. Dincolo de relaţia soţului său cu tânăra actriţă de la teatru, relaţie despre care a aflat ultima, când ştia de mult toată lumea şi nu se mai putea ascunde nimic!

Pentru regizoarea Liana Ceterchi ,,Vivien Leigh – Ultima conferinţă de presă a însemnat şi o esenţială întâlnire cu o importantă şi specială actriţă VIVIEN/LAMIA“. Liana Ceterchi, cu o fervoare creativă care poartă amprenta contribuţiei proprii, reuşeşte să arunce o lumină revigorantă asupra acestui film icon. Proiecţie Vivien Leigh. Îi urmăresc expresia ochilor. Flashback. Îi caut lumina din ochi. Şi o descopăr! Graţie jocului autentic care surprinde noi interpretări şi posibilităţi. Lamia are adevărul asumării personajului aşa cum şi Vivien ,,avea ceva din orgoliul unui jongleur ce poate realiza în glumă o strălucită performanţă. Şi forţa de atracţie a unuia din cele mai tulburătoare temperamente”(Laurence Olivier). Lamia creează vibraţie şi rezistă ca ACTRIŢĂ a cărei lumina arde incandescent. Lamia îşi depăşeste fricile, neputinţe, crizele şi se reinventează în fiecare moment de dăruire. ,,Durerile noastre duc, de fiecare dată, la sinceritate.”(Vivien Leigh)

Intervenţiile regizorale ale Lianei Ceterchi sunt atât de inteligent interpuse psihic şi emoţional, încât acest regal actoricesc devine automat invitaţia la un tur de forţă în sufletul chinuit al artistului dintotdeauna. Invitaţia să îţi asculţi instinctul. Să nu mai plângi. Sau să plângi până nu mai ai lacrimi, dar să fie ultima dată. Să îţi dai timp să te vindeci. Să lupţi cu tine însuţi. Să lupţi pentru lucrurile în care crezi. Să nu laşi slăbiciunile să te doboare. Să dormi. Să nu mai suferi. Să îţi verifici sufletul. Să îl întrebi dacă îi e bine. Şi dacă nu îi e bine, să faci ce simţi.
Să nu renunţi. Să fii inepuizabil. Să te trezeşti în fiecare dimineaţă cu zâmbetul pe buze, după ce cu o noapte în urmă ai adormit plângând. Să ai în continuare încredere în Univers. Să nu uiţi că iubirea e cea mai mare forţă a lumii. Să crezi în tine.

Acceptând provocarea de a se ridica la înălţimea legendei, Lamia işi etalează sublim complexitatea actoricească. Între tandreţea inimii şi rafinamentul minţii, Lamia se identifică milimetric cu feminitate capricioasă şi încrâncenarea feroce, cu pasiunea pentru viaţa şi căderile psihice ale celebrei protagoniste, stârnind admiraţie şi compasiune. Această  strategie ,,magică” este, în mod cert, proba unei maturităţi artistice şi a unei versatilităţi care reafirmă talentul imens al inegalabilei Lamiei Beligan. ,,De fapt Vivien e în mine şi nu aştepta decât să-i dau viaţă”(Lamia Beligan)

Viaţa artistică a spectacolului Vivien Leigh- Ultima conferinţă de presă demonstrează că ,,teatrul este azi la fel de important, aşa cum erau bisericile în Evul Mediu”(Vivien Leigh). Pentru că despre iubire nu se vorbeşte niciodată la trecut!

https://www.youtube.com/watch?v=5K6hcrIeFTM

      Edith Negulici