Posted by & filed under Sport.

scott

Echipa nationala de baschet masculin a Romaniei are mai putin de trei luni pana la debutul celei mai importante competitii la care a participat in ultimii 30 de ani, FIBA EuroBasket. “Vulturii” incep din data de 15 iunie pregatirile pentru marea competitie europeana de la Cluj-Napoca, unde vor evolua, incepand cu data de 1 septembrie, in cadrul Grupei C, impotriva galonatelor representative ale Spaniei, Croatiei, Cehiei, Ungariei si Muntenegru.

Din dorinta de a intari staff-ul tehnic coordonat de antrenorul principal Marcel Tenter, Federatia Romana de Baschet va informeaza ca a ajuns la un acord cu un tehnician din NBA, Scott Simpson, care va ocupa functia de consultant in strategie si analiza. Simpson a fost recomandat de vicepresedintele FR Baschet, Gheorghe Muresan, singurul roman care a evoluat in campionatul profesionist nord-american facilitand si semnarea contractului valabil pana la finele FIBA EuroBasket 2017.

Astfel, conform intelegerii, la inceputul lunii viitoare, Scott Simpson se va alatura staff-ului tricolor si  va ocupa pana la finalul intrecerii continentale de la Cluj-Napoca functia de consultant de strategie si analiza.

Cine este Scott Simpson?

Americanul in varsta de 36 de ani face parte din 2014 din staff-ul gruparii New York Knicks din NBA, acolo unde ocupa functia de “Advance Scout”.

Inainte de aceasta, a activat vreme de 5 sezoane la o alta echipa din NBA, Oklahoma City Thunder. Aici, Scott Simpson a ocupat diferite functii, de la coordonator video pana la cea de scouter, dar a avut si un rol determinant in programe de dezvoltare baschetbalistica a jucatorilor de la Thunder.

A facut parte din staff-ul lui Thunder in 2012, atunci cand echipa a castigat Conferinta de Vest din NBA. In 2012, 2013 si 2014 a fost antrenor secund al celor de la Thunder in NBA Summer League.

Inainte de a ajunge la Oklahoma, Simpson a lucrat doi ani la o alta echipa din NBA, Houston Rockets. Aici a ocupat functia de Basketball Operations Assistant, lucrand zilnic cu staff-ul tehnic al echipei si elaborand rapoarte, analize si statistici inainte si dupa meciuri.

Din 2013, Scott Simpson face parte si din staff-ul echipei nationale masculine a Statelor Unite, ocupand functia de Advance Scout. Simpson a fost in staff-ul tehnic al USA Basketball atat in 2014, atunci cand americanii au castigat Cupa Mondiala, precum si anul trecut, cand nationala de peste Ocean a cucerit aurul olimpic la JO de la Rio de Janeiro.

Imediat dupa confirmarea sa in staff-ul “Vulturilor”, Scott Simpson a declarat: “Sunt onorat si incantat sa ma alatur echipei nationale de baschet masculin a Romaniei pentru FIBA EuroBasket 2017. Doresc  sa multumesc Federatiei Romane de Baschet, dar si selectionerului Marcel Tenter si staff-ului sau pentru ca mi-au oferit aceasta oportunitate, de a participa la o competitie de talie mondiala. Voi lucra intens cu jucatorii si il voi asista pe antrenorul Tenter in ideea de a-i pregati pe acesti sportivi pentru a reprezenta cu succes Romania in duelurile dificile cu toti acesti adversari puternici pe care ii avem in Grupa C”.

Horia Paun: “Vom investi continuu in dezvoltarea tehnicienilor autohtoni”

La momentul semnarii contractului cu Simpson, presedintele FR Baschet, Horia Paun a declarat: “Ne-am dorit mereu sa asiguram echipelor noastre nationale toate conditiile necesare performantei in baschetul modern. Participarea la EuroBasket a seniorilor e clar prioritatea noastra in acest an 2017. Ii multumesc lui Ghita Muresan pentru seriozitatea cu care si-a intrat in rolul de vicepresedinte al federatiei si pentru facilitarea aducerii lui Scott Simpson in staff-ul Romaniei pentru acest campionat european. Experienta si expertiza lui vor aduce clar un plus de valoare echipei noastre.

De acum inainte, sper sa crestem sanatos generatii intregi de tineri baschetbalisti. Ne-am propus sa investim major in dezvoltarea tehnicienilor din baschetul romanesc. Pentru ca e clar ca nu putem avea sportivi de valoare internationala daca nu avem tehnicieni seriosi si extrem de bine pregatiti. Avem o serie de antrenori foarte buni, care au confirmat in LNBM sau LNBF, dar avem nevoie si de alte generatii. Sper ca sfaturile unor tehnicieni precum Scott Simpson sa aduca un plus real de valoare si tehnicienilor nostri, precum si sportivilor nostri care vor participa la EuroBasket. Cred cu tarie ca nu putem progresa daca nu acceptam ca mereu avem ce invata de la cei mai experimentati decat noi“.

 

Iata staff-ul tehnic complet cu care nationala de baschet masculin a Romaniei va “ataca” FIBA EuroBasket 2017:

 

 

Antrenor principal                                     MARCEL TENTER

Antrenor secund                                        MILORAD PEROVIC

Consultant in strategie si analiza            SCOTT SIMPSON

Scouter                                                         RADU CHEREGI

Pregatire fizica                                            MARKO STOJANOVIC

Pregatire mentala                                      DRAGAN MILISAVLJEVIC

Medic                                                            RAZVAN MELINTE

Kinetoterapeut                                           ADRIAN RESTEMAN

Maseur                                                          NICOLAE NITA

Antrenor coordonator                              CONSTANTIN IOAN

Manager                                                       MARIUS TOMA

 

(In atasament, foto: Scott Simpson (stanga), alaturi de James Harden, imediat dupa castigarea de catre SUA a Campionatului Mondial din 2014.)