Posted by & filed under Dezvoltare-personala.

cats

NU exista forma de viata perfecta. Animalele vaneaza alte animale. Neavand rationament si legi, actionand numai instinctual, se mananca intre ele intr-un ciclu logic al vanatorii. Oamenii “vaneaza” si manipuleaza alti oameni.

Ii vaneaza in societatile lor, ii aduc in viata lor dintr-un singur motiv; se folosesc de “know how-ul” lor pentru a-si atinge interesele, obiectivele si tintele. Da, stiu sunt platiti pentru asta si aici intervine “schimbul”. Win-Win (un exemplu) – spunem noi elevat.

Ii manipuleaza in scopuri bine sau rau intentionate.

Bine intentionate – Psihologia, (terapia psihanalitica) care te ajuta sa iesi din situatii grele, insa mizeaza pe speculatia momentului si “TRINC” – ti se aprind beculete si vezi problema reala. (nimic rau). Psihoterapeutul urmareste sa identifice evenimentele si modele semnificative care pot juca un rol important in explicarea problemelor cu care te confrunti.

Rau interntionate – Iti scot bani aproape cu forta, vanzadu-ti cioara de pe gard. Vezi Caritas si alte sisteme manipulative menite sa-ti creeze o iluzie pentru care tu esti dispus sa platesti toti banii din casa, plus sa faci si imprumuturi. Pe scurt; ti se promit imbogatiri peste noapte.

Cand te ve obisnui cu trei idei, ajungi sa nu mai suferi nici un gram.

Intelege ca:

1. Nimic nu ramane la fel

2. Legea compensatiei functioneaza

3. Comunicarea salveaza tot

Intr-un singur caz si intr-o singura directie nu exista interese. Acolo unde se identifica sufletele pereche, insa si aici indivizii inteleg cele trei idei de mai sus.

Ce este foarte interesant de urmarit in tot ceea ce contine acest material e ca fiecare animal si fiecare om, actioneaza si gestioneaza tot, in interes personal. Nu exista forma de viata fara sa-si arate doza de egoism.

Ti se face o prounere si o accepti. Super! Atunci cand propunerea si discutia initiala nu mai corespunde cu masura prestabilita in etapa ”schimb”, incepi sa ai dubii. Incerci sa recalculezi totul si tragand o linie, incepi sa crezi ca ai fost “tras pe sfoara”. FALS!

Oamenii actioneaza mai intai emotional, apoi rational, apoi calculeaza, trag linie si fiecare pentru el e de dorit sa fie castigatorul. Si tu procedezi la fel. Nu, nu e o competitie. E doar un mijloc clar, in care indivizii au nevoie zilnica de hrana pentru EGO. De asta exista comunicare.

Foarte important;

NU-TI SETA TU OBIECTIVE PENTRU CEL DE LANGA TINE! LE VA SETA SINGUR, PENTRU EL.

Am zis doar, fiecare pentru el, chiar daca suna dur. Insa directia in care duci discutia, are in plan un singur personaj; TU!

Si daca TU, esti programat sa ai grija mai intai de interesele tale, de ce crezi ca celalalt actioneaza si lupta tot pentru tine?

Chiar si cu liderul e la fel. El isi seteaza ceva, el are o viziune, o da si celorlalti. Ceilalti il urmeaza, ii inteleg viziunea, merg cu el pana la capat, insa daca nu vad si ei castig in toata “calatoria”, la un moment-dat, vor iesi din sistem si vor cauta un alt lider, cu alta viziune care sa-i  propulseze mai inalt, mai benefic. Meg pana la capat, numai ca acest “capat” e definit de EI si nu de EL!

Tragand mult mai devreme decat e cazul o concluzie, intelege mai intai ca doua minti, doi indivizi vad rezolvarea unei probleme sau gasirea unei solutii in doua moduri diferite cahiar daca, cad de acord pe una singura.

Mai sus spuneam ca exista comunicare. Din fericire, exista, din nefericire nu toti folosim acest principiu simplu.

  • Ce vreau eu? Ce vrei tu? Ce putem obtine impreuna?

Trei intrebari scurte, care nasc discutii lungi si un rezumat. Pai, daca ceea ce vrei tu se regaseste in proportii de peste 50% si in ceea ce-si doreste celalat si impreuna obtineti beneficii, atunci vorbim cu adevarat de win-win.

Daca treceti peste aspectul acesta, va trebui sa ve reintoarceti, sa puneti maneta in marşarier, insa e mult mai dificil sa mergi cu spatele decat sa mergi cu fata. Deci, comnunicare, comunicare, comunicare pentru a nu fi nevoit sa pui de prea multe ori maneta in marşarier.

De ce sunt scandaluri? De ce la TV cei mai multi dintre cei ce se cearta se bat sau se omoara sunt oameni saraci? Pentru ca sunt needucati, nu citesc, nu-si sorteaza informatiile si in final NU COMUNICA.

Daca inainte de a judeca pe cineva, ii pui cateva intrebari ce au ca scop ajutorul si identificarea problemei si mai apoi gasirea unei solutii, poti scuti un scandal urias. Inainte sa dai cu vorba dura, da cu vorba dulce si INDENTIFICA “de ce s-a ajuns aici?’, care sunt motivele, ce a stat la baza? Ceva de genul – TAIE RAUL DE LA RADACINA.

N-ai cum sa nu rezlvi o problema! Nu exista situatie tensionata. Nu exista cearta, nu exista bataie, nu exista rautati decat acolo unde sunt interese! Si atunci aceste interese trebuiesc identificate la dublu.

Totul la dublu as spune acum in finalul materialului. In afaceri cu doi actionari, parteneriate, in cuplu, in relatiile de prietenie. La dublu, dar cum?

Intelegeti trei principii; 1. Nimic nu ramane la fel. 2. Legea compensatiei functioneaza. 3. Comunicarea salveaza tot.

Puneti intrebarile logice; Ce vreau eu? Ce vrei tu? Ce putem obtine impreuna?

Comunicati simplu; Taiati raul de la radacina.