Posted by & filed under Cultura.

Nicolae Tonitza - Nud cu spatele 

În această săptămână, Artmark a pregătit iubitorilor de artă trei seri dinamice susținute de cele cinci licitații care celebrează sărbătorile de primăvară, prin punerea în valoare a măestriei artiștilor români importanți. Astfel, evenimentul Artmark din seara de 20 februarie va încheia seria licitațiilor lunii cu Licitația de Artă Românească Importantă, formată din 30 de loturi, care poartă numele unor artiști români reprezentativi, precum: Tonitza, Ressu, Dărăscu, Theodorescu-Sion sau Iser.

București, 17 februarie 2014

Valoarea totală a loturilor Licitației de Artă Românească Importantă se ridică la peste 400.000 de euro. Vedeta serii de 20 februarie este capodopera Pregătiri de masă (Interior IV)” de Nicolae Tonitza, a cărei valoare este estimată la sume cuprinse între 60.000 și 100.000 de euro. Opera provine din colecția Tatiana și dr. Gheorghe Brătescu și o reprezintă pe însăși soția artistului, Ecaterina Climescu. De asemenea, pe verso-ul tabloului se poate observa eticheta de participare la expoziția ”Nicolae Tonitza”, de la Muzeul de Artă al R.P.R, din București, din anul 1963. Având în vedere atât afinitățile politice ale artistului, de la începutul anilor ’20, cât și alegerea cromatică, opera capătă statutul de declarație estetică ce va fi percepută în epocă drept Manifest.

Tonitza este prezent în licitație printr-o a doua operă de mare valoare, ”Nud cu spatele”, de la sfârșitul anilor ’20, a cărei estimare este cuprinsă între 35.000 și 55.000 de euro. Această operă are o provenință cu totul aparte, făcând parte din faimoasa colecție Elena și dr. Iosif Dona și, ulterior, din colecția dr. Șerban Andronescu Ghika. Opera a participat la ”Expoziţia de pictură şi grafică Nicolae N. Tonitza”, Muzeul de Artă al R.S.R., din 1979 și a fost clasată în categoria Tezaur a Patrimoniului Național Cultural Mobil.

Din aceeași categorie extrem de valoroasă a operelor de Tezaur al Patrimoniului Național face parte și sculptura emblematică pentru creația artistului Oscar Han, ”Elegie” (valoare estimativă: 15.000 – 20.000 de euro), un nud care reprezintă una dintre cele mai elogiate subiecte practicate de sculptor pe tot parcursul carierei.

Misterul feminin este celebrat și de alți pictori prezenți în licitație, dintre care îi enumerăm pe Ion Theodorescu-Sion, cu opera ”După baie” (valoare estimativă: 7.000 -12.000 de euro), din colecția apreciatului diplomat român Vasile Stoica, Samuel Mutzner cu ”Țărancă din Șopârlița” (valoare estimativă 10.000 – 16.000 de euro), Ștefan Dimitrescu prin ”Nud pe fotoliu” (valoare estimativă între 10.000 – 16.000 de euro) sau Iosif Iser cu ”Odaliscă cu șalvari verzi” (valoare estimativă între 12.000 – 18.000 de euro).

Sesiunea de Licitații Artmark se desfăşoară în perioada 18-20 februarie, după cum urmează: Licitația de Mărțișor I – Pictură și Sculptură (marți, 18 februarie, ora 19.30, JW Marriott Grand Hotel), Licitația „Cabinetul de Curiozități – Arta Fotografiei, Muzicii și Scrisului” & Licitația de Fotografie și Benzi desenate (miercuri, 19 februarie, ora 19.30, Artmark – Palatul Cesianu-Racoviță), Licitația de Mărțișor II – Mărțișoare de epocă, Bijuterii și Artă Decorativă & Licitația de Artă Românească Importantă (joi, 20 februarie, ora 19.30, Athénée Palace Hilton).