Posted by & filed under evenimente, Politica.

Avocat la origine, Monica Săsărman, actualmente secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației susține că propunerea de proiect înaintată de colegii săi de partid deputații Bogdan Ivan Gruia și Daniel Suciu pentru prevenirea și stoparea consumului de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive nu poate fi subiectul niciunei controverse, așa cum s-au exprimat diverse voci în mediul public.

„S-a susținut ca proiectul nu face distincția dintre minori și majori. Prin proiectul propus nu s-au adus modificări Codului penal care reglementează răspunderea minorilor și care sunt pe deplin aplicabile – Titlu V Minoritatea: art. 113- art. 134. Răspunderea penală este înlăturată în situația în care înainte de a fi începută urmărirea penală, persoana în cauza înlesnește identificarea participanților la fenomenul infracțional – prevedere care va asigura identificarea mai rapidă a persoanelor implicate în astfel de operațiuni nelegale”, afirmă, pe pagina sa personală de Facebook, Monica Săsărman.

            Unul dintre punctele sensibile dezbătute pe seama proiectului au fost măsurile de protecție pentru elevii minori în timpul controlului, insuficiente din punctul de vedere al unora.

„S-a susținut că nu sunt menționate măsurile de protecție în timpul controlului pentru elevii minori. Dar proiectul de lege prevede clar că în unitățile de învățământ cu elevi minori, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copiilor are obligația de a asigura prezența unui psiholog în timpul controlului”, precizează aceeași sursă.

Demnitarul PSD afirmă că actuala propunere este mai mult decât necesară în contextul creșterii continue a consumului de droguri din ultimii ani la nivel juvenil în școli și licee și speră cu convingere că legea va obține girul Parlamentului.

„Proiectul de lege creează premisele cadrului organizat de elaborarea a unui plan de măsuri și a modului de implementare a acestora de către Guvernul României în scopul combaterii operațiunilor nelegale cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, în care opiniile și sugestiile societății civile, asociațiilor elevilor, strudenților, parinților și a specialiștilor cu siguranță vor fi avute în vedere. Incriminarea faptei de neluare a măsurilor de prevenire și combatere a exercitării operațiunilor prevăzute în planul de măsuri și de implementare a acestora responsabilizează toți factorii de răspunderii în prevenirea și stoparea traficului de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive în rândul elevilor și tinerilor”, se menționează în finalul postării.

Proiectului de lege va intra în curând în dezbatere publică și este posibil ca până la votul final al parlamentarilor să mai sufere modificări sau să primească și alte amendamente.