Posted by & filed under Cultura.

Teatrul Evreiesc de Stat, în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române, vă invită vineri, 21 septembrie, de la ora 19.00, la Teatrul Evreiesc de Stat, la proiecția filmului documentar “Scriitori evrei și Marele Război de Întregire a Neamului”.

Producția ilustrează  modul în care unii scriitori evrei s-au raportat la prima conflagrație mondială, atât direct, prin participarea și înrolarea în Armata Română, cât și prin luări de poziție și opinii exprimate în presa scrisă a vremii. Printre personalitățile lumii literare participante la prima conflagrație mondială se numără scriitorii Felix Aderca, Beno Brădișteanu, Isaac Peltz, Avram Steuerman – Rodion, Henric Sanielevici, Ion Trivale, I. Ludo etc. Filmul este o dovadă că cei mai mulți dintre ei au avut o poziție pro-Antanta. Un caz celebru este cel al omului de litere – Avram Steuerman-Rodion, care a fost un germanofil convins.

Parte a suitei evenimentelor dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri, acest film își propune să ilustreze destinele mai puțin cunoscute ale unor scriitori evrei din România care, deși nu au dobândit cetățenia română, s-au înrolat în Armata Română și au luptat în Primul Război Mondial.

Proiecția va avea loc în foaierul Teatrului Evreiesc de Stat.

Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile!