Posted by & filed under Dezvoltare-personala.

Ganoderma lucidum este o ciuperca orientală cu o istorie lungă de utilizare în medicina tradițională din China, Japonia sau alte țări asiatice. Este o ciupercă mare, de culoare închisă, cu un exterior lucios și o textură lemnoasă. Latin Lucidus cuvânt înseamnă „strălucitor“ sau „strălucitor“ și se referă la aspectul lăcuit al suprafeței ciupercii. În China, Ganoderma Lucidum este numit Lingzhi, în timp ce în Japonia numele familiei Ganodermataceae este Reishi sau mannentake.

În China, Lingzhi reprezintă o combinație de potență spirituală și esența a vieții și este considerată ca fiind „planta potenței spirituale“, care simbolizează succesul, bunăstarea, puterea divină, și longevitatea. Dintre ciupercile cultivate, Ganoderma Lucidum este unică mai degrabă prin valorile sale farmaceutice, decât al valorii nutritive. În prezent, Ganoderma se regăsește în diferite forme, cum ar fi pulberi, suplimente alimentare și ceai. Acestea sunt produse din diferite părți ale ciupercilor, inclusiv miceliene, spori, și pulpa fructelor.

Efectele benefice ale lui Lingzhi includ controlul glicemiei, întărirea sistemului imunitar, hepatoprotector, bacteriostatic, etc.. Diversele opinii în ceea ce privește beneficiile pentru sănătate ale Ganodermei Lucidum se bazează în mare parte pe mărturii istorice, utilizare tradițională și pe tradiții culturale. Cu toate acestea, există rapoarte recente care confirmă beneficiile pentru sănătate ale lui lingzhi.

Lingzhi este cunoscută ca și ciupercă medicinală de peste 2000 de ani, iar efectele sale puternice au fost documentate în script-uri vechi. Proliferarea Ganodermei lucidum a început în anul 1400 prin unele desene religioase din acea perioadă, care a fost asociată cu taoismul. Cu toate acestea, Ganoderma lucidum imagini apare și dincolo de religie, prin picturi, sculpturi, mobilier si chiar accesorii pentru femei. Prima carte în întregime dedicată descrierii plantelor aromatice și valorii lor medicinale a fost cea a lui Shen Nong Ben Cao Jing și a fost scrisă în timpul dinastiei Han de Est din China (25-220 E.N.). Aceasta carte este, de asemenea, cunoscută sub numele de „Clasicul Materiei Medica“ sau „Clasicul lui Shen-Nong“. Acesta este un tratat despre botanică, zoologie și substanțe minerale și a scris în secolul al doilea sub pseudonimul Shen-Nong ( „Sfântul agricultor“, Zhu, 1998). Cartea, care a primit actualizări în continuu și a fost extinsă, în ea fiind descrise și efectele benefice ale mai multor ciuperci printre care și Ganoderma lucidum. Intr-o ediție ulterioară „Clasicul Materiei Medica” (502-536 AD), considerată prima farmacopee din China (1590 AD, dinastiei Ming), ciupercii G.L. i-au fost atribuite proprietăți terapeutice, cum ar fi tonifierea, sporirea energiei vitale, consolidarea funcției cardiace, mărirea memoriei și efecte antiaging. În conformitate cu Farmacopeea de Stat din Republica Populară Chineză (2000), G. lucidum acționează pentru a reface Qi, îmbunătățește memoria, calmează tusea și simptomele astmului si mai este recomandat pentru amețeli, insomnie, palpitații și dificultăți de respirație.

În natură Lingzhi era foarte rară și de aceea doar nobilii își puteau permite cure de tratament cu această ciupercă. Se credea că sacra ciuperca a crescut in cele trei culoare ale Binecuvântării, în largul coastelor Chinei.  Cu toate acestea, specia Ganoderma continuă să fie un medicament tradițional în Asia și utilizarea sa este în creștere în întreaga lume.

In România, Ganoderma Lucidum poate fi achiziționată de AICI.