Posted by & filed under evenimente.

Epilog, Rascoala, Prolog, Corneliu BabaAsemuit cu Rembrandt şi Goya pentru atenția deosebită pe care o acorda portretelor și mâinilor, Corneliu Baba este unul dintre cei mai apreciați artiști români contemporani și un “Șef de școală în adevăratul sens al cuvântului”. În licitația ce-i este dedicată, publicul va putea licita pentru cea mai mare lucrare a artistului (de aproape 6 m lungime), opera fiind un triptic asemănător cu cele ale lui Francis Bacon, pentru care colecționarii străini au oferit zeci de milioane de euro. Tripticul “Răscoala” (estimare: 70.000 – 120.000 euro) nu impresionează doar prin dimensiuni, ci și prin tema abordată – o problematică intens studiată de artist, ce devine propriul refugiu de exprimare artistică în perioada comunistă. O altă operă importantă este și “Copilul Arlechinului” (estimare: 40.000 – 60.000 euro), în care motivul arlechinului este ridicat la nivelul unei înalte meditaţii asupra condiţiei umane. Din rândul Discipolilor săi se regăsesc în licitație: Ștefan Câlția, Sorin Ilfoveanu, Mircea Ciobanu, Sorin Dumitrescu, Florin Ciubotaru, Henry Mavrodin, Mirel Zamfirescu, Firu Dumitrescu, Mihai Cismaru și mulți alții.

Licitația “Ceramica secolului XX” aduce în prim-plan inedite opere ale marilor artiști internaționali Salvador Dalí, Pablo Picasso și Andy Warhol. Tematică în vogă internațională, în mai anul acesta, casa Sotheby’s a organizat o licitație dedicată celor mai importante opere de ceramică realizate de Picasso. Licitația s-a bucurat de un uriaș succes, depășind estimările specialiștilor și aducând 1,54 milioane de euro. Recordul stabilit de Picasso pentru o piesă de ceramică este un formidabil 770.000 de euro, obținut la o licitație Christie’s din 2013 – astfel că accesibilitatea operelor artistului prezente în licitația Artmark marchează o ocazie rară de diversificare a colecțiilor românești cu piese de importantă artă europeană. Selecția licitației cuprinde piese de ceramică semnate de importanți avangardiști români precum Milița Petrașcu și Jules Perahim, ori contemporani consacrați precum Daniela Făiniș, Ștefan Câlția sau Costel Badea, dar și ceramică tradiționalistă.

Însă, expoziția oferă iubitorilor de artă multe alte surprize, mai ales prin Licitația de Impresionism și Postimpresionism Românesc, unde operele marilor pictori români așteaptă să fie descoperite. Vă așteptăm să ne vizitați în perioada 12–23 septembrie la Artmark, Palatul Cesianu-Racoviță, str. C.A. Rosetti, nr. 5, iar pe 23-24 septembrie la Athenee Palace Hilton, unde vor avea loc și licitațiile ʺCorneliu Baba și Discipoliiʺ și ʺCeramica secolului XXʺ  marți, 23 septembrie, ora 19:30, iar Licitația de Impresionism și Postimpresionism Românesc miercuri, 24 septembrie, ora 19:30.