Un univers desprins din cufărul cu povești și surprins cu măiestrie de Țuculescu, Dărăscu, Șirato, Mützner, Iser, Petrașcu, Tonitza sau Constion, aceasta a însemnat Orientul pentru pictura românească. Noua expoziție dedicată Licitației de Orientalism amintește de importanța Balcicului pentru imaginarul românesc, totodată punând în valoare arta decorativă orientală. Majoritatea obiectelor decorative prezente au aparținut colecțiilor dr. Iosif Dona și ministrului George Macovescu. Fără a omite apropierea anotimpului de vară, expoziția prezintă și Licitația de Sculptură și Mobilier de grădină – o selecție de mobilier de grădină de la începutul secolului trecut.
București, 22 aprilie
Țărmul Mării Negre a atras mulți artiști români, care s-au lăsat fermecați și eliberați de atmosfera orașelor de pe malul mării. Un astfel de exemplu este Ion Țuculescu prezent în licitație cu opera “Bordeiul turcoaicei Eminé” (valoare estimativă: 25.000 – 40.000 euro), foarte elocventă pentru funcţia cromaticii în creaţia lui Ţuculescu. Călătoriile către malul mării l-au fascinat și pe Francisc Șirato, în special Balcicul. Astfel, talentul artistului poate fi admirat prin opera “Balcicul dinspre tătărie“ (valoare estimativă: 18.000 – 28.000 euro), realizată în anii ̀̕ʹ30 – cea mai importantă perioadă de creație a artistului.
Un alt artist căzut în mrejele Balcicului a fost Nicolae Dărăscu, care este reprezentat în expoziție prin două lucrări “Cișmeaua din Balcic” (valoare estimativă: 15.000 – 25.000 euro) și “La cafeneaua lui Mamut” (valoare estimativă: 10.000 – 20.000 euro), ambele lucrări fiind realizate în perioada de maturitate artistică a pictorului. Exoticul Orientul nu a fost surprins doar prin peisaj, ci și prin expresivitatea personajelor dinspre Răsărit. Un astfel de exemplu este tabloul “Odaliscă” (valoare estimativă: 14.000 – 22.000 euro) de Samuel Mützner. Același subiect este abordat și de Iosif Iser în opera “Intimitate” (valoare estimativă: 3.000 – 4.500 euro). Artistul este prezent în licitație și prin peisajul “Cartierul tătăresc din Balcic” (valoare estimativă: 3.000 – 4.500 euro).
Secțiunea de artă decorativă orientală este în mare parte formată din obiecte care i-au aparținut fostului Ministru de Externe George Macovescu și care au făcut parte din colecția dr. Iosif Dona. Din cadrul colecției Dona se remarcă un Ibric din metal aurit din secolul al XIX-lea (preț de pornire: 1.000 euro) și doua piese de colecție rare, Vase persane de la sfârșitul secolului al XVIII-lea (fiecare cu prețul de pornire de 2.000 euro), toate trei fiind clasate în categoria Tezaur.
Alte obiecte de colecție rarisime sunt un Iatagan otoman de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, care a aparținut unui rang militar/ administrativ superior (preț de pornire: 1.000 euro), o Piesă persană de interior pentru arderea mirodeniilor din secolul al XIX-lea (preț de pornire: 1.800 euro), o Lampă de podea, otomană, bogat decorată cu simboluri islamice din secolul al XIX-lea (preț de pornire: 950 euro) sau o Lampă de plafon, persană, bogat decorată cu flori și păsări exotice din secolul al XIX-lea (preț de pornire: 1.200 euro).
Expoziția poate fi vizitată în perioada 22 – 28 aprilie la Palatul Cesianu-Racoviță. Licitația de Orientalism și Licitația de Sculptură și Mobilier de grădină vor avea loc marți, 29 aprilie, la Athénée Palace Hilton București, de la ora 19:30.