Art for Children – Licitație în scop caritabil este o inițiativă ce își propune să creeze o legătură între artiști și copii, menită să contribuie atât la viitorul educației, cât și la rescrierea destinelor unor copii aflați în situații dificile. Evenimentul este organizat de Artmark alături de Prințesa Sturdza, Asociația Generation Europe România, în asociere cu UNICEF România și găzduit de BNR. Proiectul caritabil Art for Children este prima licitație de asemenea anvergură care a avut loc în România. O mulțime de colecționari au ales să ofere lucrări de patrimoniu în valoare de 500.000 euro, de altfel un fapt nemaiîntâlnit într-o licitație caritabilă din România, pentru a participa la creșterea notorietății acestei cauze și la strângerea fondurilor necesare pentru a susține pe termen lung programe dedicate copiilor.
București, 26 mai 2014
Expoziţia Art for Children prezintă unele dintre cele mai semnificative nume de artiști români contemporani, recunoscuți internațional, și care, prin acest eveniment deosebit, își leagă simbolic opere excepționale de destinele unor copii. De asemenea, expoziția se va bucura și de prezența artiștilor români importanți.
Vedetele licitației caritabile Art for Children sunt Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Ștefan Luchian, Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion, Ștefan Dimitrescu, Gheorghe Petrașcu. Dintre acestea se remarcă tabloul “Ţărancuţă cu broboadă galbenă” (valoare estimativă: 30.000 – 40.000 euro) de Ştefan Luchian, reprezentativă pentru creațiile portretistice în care transpare afinitatea artistului față de psihologia umană sau portretul “Baticul galben” (valoare estimativă: 25.000 – 35.000 euro) realizată de Nicolae Tonitza în ultimii ani de creație la Balcic. De asemenea, privirea personajului “Liolea” (valoare estimativă: 18.000 – 25.000 euro) a lui Theodorescu-Sion, pictor al simbolului, este la fel de expresivă și sugestivă precum cea a “Ștregarului” (valoare estimativă: 10.000 – 16.000 euro) lui Camil Ressu, ambele opere putând fi admirate în expoziție. Dintre artiștii români importanți prezenți în expoziție sunt și Gheorghe Petrașcu, Iosif Iser, Theodor Pallady, Ștefan Dimitrescu, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Nicolae Vermont.
Dintre artiștii contemporani care au donat lucrări pentru a susține cauza copiilor se numără: Roman Mircea, Șetran Vladimir, Crețu Dorin, Chiuariu Francisc, Ilfoveanu Sorin, Dulhan Amalia, Ciobanu Claudiu, Zidaru Marian, Sofian Albert, Paraschiv Christian, Bota Dan, Tar Aurel, Slimovschi Alina-Ondine, Topan Dorel, Muntean Ada, Zidaru Marian, Docea Mihai-Constantin, Ilfoveanu Ana-Ruxandra, Zoltan Bela, Zoltan Antoaneta, Pacea Constantin, Neamţu Sorin, Țipoia Alexandru, Țipoia George, Ruxandra Grigorescu.
Expoziția proiectului caritabil Art for Children mai poate fi admirată până pe 27 mai la Palatul Cesianu-Racoviță, str. C.A. Rosetti, nr. 5, și pe 28 mai la BNR, str. Doamnei, nr. 8, unde va avea loc și licitația caritabilă. Vizitarea expoziției și participarea la licitație în incinta BNR se face prin confirmare la +40 758 056 113, [email protected], Luciana Matei. Accesul se face cu cartea de identitate (chiar dacă a fost confirmată prezența la eveniment). Vizitarea expoziției în cadrul Palatului Cesianu-Racoviță nu se face cu programare, putând fi vizitată oricând în intervalul orar 10:00 – 20:00.