Teatrul Evreiesc de Stat vă invită vineri, 29 iunie 2018, de la ora 20.00, la spectacolul-lectură Ticun Olam 2018, în cadrul căruia vor fi citite fragmente din cele trei texte câștigătoare ale Concursului Național de Dramaturgie Contemporană Evreiască. Concursul, care se va desfășura anual, își propune descoperirea, dezvoltarea și punerea în scenă a unor piese de teatru care pornesc de la biografiile diverselor personalități evreiești din istoria, societatea și cultura română.
Eva Heyman, o Anne Frank a Transilvaniei de Paşcu Balaci înfăţişează drama unei adolescente evreice din Oradea, desfăşurată intens şi neprevăzut pe durata a doar opt luni de zile, între 13 februarie 1944, când Eva împlineşte 13 ani, şi 17 octombrie 1944, când, descoperită bolnavă de râie în infirmeria lagărului de la Auschwitz, aceasta este trimisă la moarte. Piesa, bazată în mare parte pe jurnalul Evei Heyman, cuprinde 11 tablouri ce surprind drama Evei şi familiei ei, dar, implicit, şi drama evreilor din Oradea şi nord-vestul Transilvaniei în timpul celui de-al doilea război mondial.
În căutarea lui Janco de Daniela Mișcov este o piesă inspirată de personalitatea artistului Marcel Iancu, pictor și arhitect interbelic. Piesa își propune să îl readucă în prezent, prin mici bucăți de puzzle documentar, pe acest artist uitat în țara sa, care și-a lăsat amprenta atât asupra arhitecturii Bucureștiului cât și a picturii moderne. Cu prilejul scrierii unui proiect pentru școală, trei liceeni și adulții din jurul lor dezbat episoade și personaje interbelice. In final, tinerii scot la iveală un trecut dureros, incomod, greu de asumat, cu care se confruntă, și care ne privește pe toți.
Voce și val de Elena Sașa Rotaru se bazează pe jurnalele și textele autobiografice a trei scriitoare evreice: Maria Banuș, Nina Cassian și Veronica Porumbacu. Textul este structurat din perspectivele și experiențele celor trei, din poziția lor de femei evreice cu orientare politică de stânga. Piesa reflectă dinamicile sistemelor politice succesive – persecuțiile etnice din anii ‘30-40, confruntarea între idealurile de stânga și socialismul real în anii ‘50, antisemitismul mascat din anii ‘70; și abordează teme fundamentale pentru identitatea celor trei eroine – condiția de femeie-scriitoare și misoginismul scenei literare locale, raportarea la propriul corp și la maternitate.
În cadrul evenimentului de prezentare, juriul, format din Maia Morgenstern (actriță și manager al Teatrului Evreiesc de Stat), David Schwartz (regizor) și Andreea Vălean (regizor și dramaturg) își va argumenta opțiunea pentru textele câștigătoare, iar actrițe și actori ai Teatrului Evreiesc de Stat vor citi fragmente din cele trei piese.