Posted by & filed under Blog Horatiu Ciornei.

1062-217427-1032207031mirceasanduEdiția din această săptămână a emisiunii „Stop Pe Piept” de la Național FM a propus ascultătorilor un dialog cu fostul președinte FRF, Mircea Sandu. Acesta a fost întrebat, printre alte multe subiecte discutate și despre depășirea cheltuielilor bugetare de către FRF cu 5,3 milioane de euro anul trecut, așa  cum informează astăzi site-ul www.gsp.ro. Iar reacția fostului șef al federației a  venit imediat:

„Eu în 2014, la 1 ianuarie 2014, contrar a ceea ce spune președintele Burleanu, am lăsat în cont 23 de milioane.La 1 ianuarie erau în sold (bani în cont) 9,4 milioane de euro. De asemenea, bugetul aprobat de Adunarea Generală totaliza 23,8 milioane de euro. Celelalte 14,4 milioane de euro veneau din contracte, din banii care veneau de la UEFA, FIFA… surse de venituri certe. S-a spus ulterior că eu am lăsat deficit de 5 milioane… Păi cum vine asta? În cont erau 23,8 milioane! Bilantul si balantele depuse în fiecare an la Ministerul de Finanțe. Faptul că mințim e rușinos, dar să minți cu continuitate e periculos. La un buget de 5 milioane de euro, 5 milioane reprezintă un sfert… daca erau 50.000 sau 500.000 puteai să spui: Hai, treacă-meargă, cheltuieli neprevăzute… să zicem că au fost angajații ăia care au câștigat niște procese… samd… Dar în același timp înțeleg că a crescut bugetul de salarii cu 50% față de perioada în care eu conduceam federația. Adică, în perioada aceea bugetul de salarii era de 2,8 milioane de euro anual brut – inclusiv taxele către stat – iar acum a ajuns 4,2 milioane de euro…. ne mai miră ?” a spus Mircea Sandu.

Un alt subiect fierbinte la zi este intenția actualilor șefi de la FRF în frunte cu președintele Răzvan Burleanu de a obliga Liga Profesionistă de fotbal la plata unei taxe de solidaritate din contractul de drepturi TV. În opinia lui Sandu, acest lucru este insă nerealizabil de către FRF:

„Solidaritatea este trecută în statut…. dar solidaritatea la UEFA și la FIFA este una… pentru că acolo există un singur buget. Sunt două competiții majore care încasează. Restul sunt pe pierdere. Champions League și Campionatul European, o dată la 4 ani. Toate celelalte competiții sunt pe pierdere. Tot ce înseamnă fotbal feminin, Champions League feminin, fotbal de sală, toate sunt pe pierdere. Și atunci, UEFA, având un singur buget cu bani foarte, foarte mulți, au creat un fond de solidaritate. Din care dă federațiilor de specialitate și cluburilor participante sau ligilor organizatoare de competiții. Ori aici vorbim de Liga Profesionistă, o persoană juridică de drept privat… adevărat, subordonată FRF. Liga are un contract comercial cu drepturi de televiziune încheiat între ligă și un partener. Federația nu are nicio legătură cu toată treaba asta. Poate vota orice Adunarea Generală. Liga nu e obligată să pună în practică. Federația e obligată să pună în practică ceea ce votează AG. Ar fi o încălcare gravă a ceea ce înseamnă Legea 69” a mai sus Sandu.

„În condițiile în care nu ne calificăm la Mondiale, pentru că șansele oricum sunt foarte mici, atunci bugetul federației ar trebui să fie în jur de 15 milioane de euro / an” apreciază Mircea Sandu.