,,Această nuvelă a lui Isaac Bashevis Singer, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1978, este emblematică pentru poziţia omului credincios, care a renunţat la credinţă, gândind că Dumnezeu a transmis cruzimea sa oamenilor. Vegetarianismul lui Singer, evident în acest text, reprezintă o contestaţie ideologică a cruzimii suferită de animalele sacrificate, în numele lui Dumnezeu.
Povestitor este însuşi Isaac Bashevis Singer, cel care interoghează şi denunţă regulile sacrificiului ritual al animalelor. Ioină-Meir ar fi trebuit să devină rabin la Colomeea, dar ajunge hahamul satului. Această funcţie ingrată îl întristează profund. Are impresia că a plonjat într-o baie de sânge permanentă, de unde nu ştie cum să mai iasă. Caută să-şi justifice toate sacrificiile rituale şi apelează la Cabala pentru a înţelege comportamentul divin faţă de animalele decapitate (…).” (Rafael Goldwaser)
„(…) Tora însăşi e scrisă pe piele. Totul e clădit pe vite tăiate. Tată din ceruri, eşti un haham şi un înger al morţii! Lumea întreagă e un abator!” (Isaac Bashevis Singer, Der Shoykhet).
PREMIERA OFICIALĂ:3 martie, ora 19.00, Teatrul Evreiesc de Stat
Regia și scenografia: RAFAEL GOLDWASER
Asistenți de regie: YORDAN GOLDWASER, CRISTINA MOHAN
Muzica: GUALTIERO DAZZI
Video: MARIETTE FELTIN
Distribuţia: RAFAEL GOLDWASER