Posted by & filed under evenimente.

Camil Ressu Strengarul

În seara de 20 mai, Margareta Sterian a oferit 30 de motive în plus pentru care este una dintre cele mai apreciate artiste de origine română. Cu o rată de adjudecare de 100%, mai rar pentru licitațiile dedicate unui singur artist, Licitația patrimoniului Margareta Sterian dintr-o importantă colecție germană a cucerit iubitorii de artă și a adus un total în valoare de 69.000 euro. Nici Licitația de Militaria și Antichități nu s-a situat mai prejos, având o rată de adjudecare de aproape 80% și un total de peste 30.000 euro.

 

București, 21 mai București

Printre cele mai importante adjudecări ale serii în cazul licitației dedicate artistei Margareta Sterian s-au numărat operele “Caleașca regală“, achiziționată pentru suma de 2.000 euro (de patru ori și jumătate mai mult decât prețul de pornire), “Bon Mariage” pentru 2.750 euro (de trei ori și jumătate mai mult decât prețul de pornire), “Le chat noir” pentru 2.000 euro (de două ori și jumătate mai mult decât prețul de pornire), “Măștile” pentru 5.500 euro, “Fuga Miresei” pentru 4.750 euro sau “Mireasă cu cocoș” pentru 4.250 euro.

În cazul Licitației Militaria și Antichități,  seara a început cu o adjudecare spectaculoasă, cea a picturii Roșior de Pan Ioanid, achiziționată pentru 3.500 euro de la 800 euro, urmată de opera “Portretul  Regelui Carol I de Dimitrie Paciurea cumpărată la valoarea de 1.400 euro de la 300 euro. De departe cea mai spectaculoasă adjudecare a serii a fost cea a insignei din argint, Regimentului Artilerie de Gardă, cu cifrele Regilor Ferdinand și Carol II, epoca Regelui Carol II, realizată de Josef Resch fiul, bijutier al Casei Regale, în cutia originală, pentru care s-a oferit 1.800 euro (de 15 ori mai mult decât prețul de pornire).

De asemenea, afișul comemorativ Eroii Războiului de Independență, cca. 1938, a fost foarte atractiv pentru colecționari, fiind achiziționat la suma de 400 euro (de 8 ori mai mult decât prețul de pornire).  Alte obiecte de colecție mult dorite au dost și sabia de ofițer cazac cu cifra țarului Nicolae al II-lea achiziționată pentru 1.400 euro (de trei ori și jumătate mai mult decât prețul de pornire), cei 10 fluturași de propagandă sovietică din 1943-1944 pentru 250 euro (de trei ori și jumătate mai mult decât prețul de pornire) sau cele 2 documente olografe despre Răscoala din 1907 pentru 450 euro de la 100 euro.

Noua expoziție Artmark, ce anticipează ziua de 1 iunie, Art for Children,  reprezintă o iniţiativă ce îşi propune să creeze o legătură între artişti şi copii, pentru a le asigura acestora din urmă un altfel de destin. Cu o o selecție de 102 lucrări, circa 50 semnate de artişti contemporani și 52 de lucrari ale marilor maeștri români, Art for Children se remarcă drept cea mai importantă licitație de artă, care a fost vreodată realizată în România în scop caritabil.

Printre artiști români importanți se numără Luchian, Tonitza, Ressu, Petrașcu, Pallady, Theodorescu-Sion, Schweitzer-Cumpana sau Stoenescu. Zoltan Bela, Francisc Chiuariu, Sorin Ilfoveanu, Alina-Ondine Slimovschi, Sorin Neamţu, Constantin Pacea, Dumitru Gorzo, Aurel Tar, Constantin Pacea, Gheorghe Rasovsky, Iosif Kiraly, Marian Zidaru, Vladimir Şetran sunt doar câteva din numele artiştilor donatori.

 

Expoziția proiectului caritabil Art for Children poate fi admirată în perioada 21-27 mai la Palatul Cesianu-Racoviță, str. C.A. Rosetti, nr. 5, și pe 28 mai la BNR, str. Doamnei, nr. 8, unde va avea loc și licitația caritabilă. Vizitarea expoziției și participarea la licitație în incinta BNR se face prin confirmare la +40 758 056 113[email protected], Luciana Matei și +40 757 026 455[email protected], Irina Bucur. Accesul se face cu cartea de identitate (chiar dacă a fost confirmată prezența la eveniment). Vizitarea expoziției în cadrul Palatului Cesianu-Racoviță nu se face cu programare, putând fi vizatată oricând în intervalul orar 10:00 – 20:00.