Posted by & filed under Cultura, evenimente.

În perioada 5-10 noiembrie 2019, trupa Teatrului Evreiesc de Stat participă la un laborator de creație teatrală, dedicat vieții și operei pictorului Marc Chagall. Pornind de la o serie de étude-uri, bazate pe autobiografia și picturile lui Chagall, în care actorii au libertate totală de creație, regizorul Nikita Betehtin propune ca finalitate o schiță de spectacol-colaj, ce pune accentul pe relația dintre actori. Ei fiind, la rândul lor, creatori de tablouri scenice, în care tonalităţile expresive se amestecă cu luminozitatea intensă și culorile vii.

Laboratoarele de teatru au devenit în ultimii 20 de ani o practică curentă în Rusia, dar și în Europa, la inițiativa omului de teatru Oleg Loevski, scopul principal al acestor laboratoare fiind antrenamentul: „Antrenamentul și disciplina despre care vorbea Stanislavski acum aproape un secol sunt la fel de necesare și utile și astăzi, pentru orice actor, și mai cu seamă pentru o trupă profesionistă, în condiții de stres și disconfort, în urma a doar câteva zile de lucru rezultând o schiță de spectacol în care actorii știu textul, au costume și decoruri, lumini și sunet ca la orice altă producție teatrală”. De câțiva ani, acest tip de laborator teatral se desfășoară cu același succes și în România, dar este prima dată când ajunge la Teatrul Evreiesc de Stat.

Nikita Betehtin s-a născut în anul 1988, în orașul Tumen, din Rusia. A absolvit facultatea locală de teatru și a condus teatrul de tineret din orașul natal. Apoi, a studiat regia la cea mai prestigioasă Academie de Teatru din Rusia (GITIS), la clasa lui Leonid Heifetz, în 2018 absolvind masteratul la Școala-Studio a Teatrului de Artă din Moscova, sub conducerea regizorului Victor Ryzhakov. A montat peste 20 spectacole în teatre din Rusia, Estonia și România („Prințesa de cartier” de Andrei Ivanov, producție a Teatrului de Nord din Satu Mare, secția română), de la texte clasice ale dramaturgiei ruse și universale la texte contemporane. Este regizor angajat la Teatrul Tineretului din Krasnoiarsk. A susținut workshop-uri și laboratoare de teatru în Rusia, Italia și România. Cea mai recentă premieră a sa este spectacolul „Linia solară” de Ivan Vârâpaev, la Nijni-Novgorod.

Schița de spectacol „Viața mea” abordează experiențele personale ale pictorului Marc Chagall, reflectând imaginile copilăriei și adolescenței sale din Vitebsk (Belarus), îndoielile sale, amintirea întâlnirilor, călătoriilor şi afirmarea propriei identităţi artistice. Realitățile și momentele vitale din spectacol reafirmă mesajul lui Chagall: „Doar iubirea mă interesează. Sunt în contact doar cu lucruri care au de-a face cu iubirea”.

În creația regizorală a lui Nikita Betehtin, caleidoscopul „Viața mea” devine o pictură chagalliană care decupează sensibil atmosfera plină de culoare a poeziei sentimentale inspirate de tradiția populară rusească și evreiască. Balans între realitate şi evadarea mistică, lumea visată de Chagall, de-a lungul unei vieţi aproape centenare, a cunoscut o revoluţie, două războaie mondiale, exilul şi a creat o operă în care se poate citi această experienţă a timpurilor de război şi de pace, de fericire şi de nenorocire. O lume ce propune bucuria, ca antidot al tragediei, şi în care toate dezastrele vieţii sfârşesc într-o viziune plină de speranţă.

Spectacolul „Viața mea” de Marc Chagall este programat duminică, 10 noiembrie, de la ora 19.00, la Teatrul Evreiesc de Stat! Intrarea va fi liberă, cu rezervare prealabilă la adresa de mail [email protected] sau la numărul de telefon 0743.215.998.