Posted by & filed under Blog Horatiu Ciornei.

20170726_135003

Zecile de fotografii de pe net au învins și am ales să merg anul acesta, în sfârșit, în Lefkada. Și n-am greșit. Locația este într-adevăr superbă. Este, mai mult ca sigur, ca și peisaje, una dintre cele mai spectaculoase insule din Marea Ionică. Dacă alegeți această locație ca destinație de vacanță n-o să regretați. Totuși, ar fi bine să știți niște lucruri încă de la inceput. Pentru că, în Lefkada, dacă nu-ți construiești un itinerariu corect, s-ar putea ca șederea ta acolo să semene cu o banală vacanță în Paralia Katerini.

Drumul spre Lefkada

Încă de la bun început vă spun că pentru Lefkada, deplasarea trebuie făcută musai cu mașina proprie sau sa fii pregatit sa inchiriezi una pe insula.

IMG-20170802-WA0004
Pentru că oriunde ai fi cazat pe insulă e puțin probabil să ai o plajă în apropiere. Și chiar dacă ai, mai sunt multe locații unde îți vei dori să ajungi. Așa că… mașina e obligatorie. Noi am închiriat un VAN (8+1 locuri) și a fost perfect. Le găsiți pe internet, costă între 40 și 60 de euro / zi, dar merită deranjul, deoarece atmosfera e alta când e toată lumea în aceeași mașină. In plus, îți protejezi propriul autoturism de o deplasare destul de grea. Traseul este cel clasic, Ruse – Sofia – Kulata – Ioannina – Lefkada. Nu uitați de vigneta pentru Bulgaria, pe care noi am luat-o chiar de la frontieră. Pentru fumători, un sfat util: în Bulgaria pachetul de țigări este cam 11 lei în banii noștri, așa că „go ahead”…. La ultima localitate din Bulgaria faceți plinul la mașină pentru că în Grecia litrul este 1,2-1,3 euro. La destinație nu mai e necesară îmbarcarea pe  ferryboat deoarece pe insulă se ajunge pe șosea, printr-un tunel și peste un pod rulant. Așa cum informeaza www.michelin.com deplasarea durează cam 14,5 ore. Prin Bulgaria, vă recomand să mergeți cu Waze-ul, pentru că astfel veți putea evita filtrele poliției rutiere  și camerele fixe radar care sunt foarte bine semnalizate de ceilalți șoferi români. Prin Grecia o să plătiți de vreo 4 ori autostrăzile, iar pentru un autoturism taxa este de 2,4 euro.

Hotel Tesoro

În principiu, nu prea contează unde te cazezi, deoarece majoritatea hotelurilor sunt departe de plajă și, credeți-mă, nu e nicio problemă.

20170724_183303Important este să găsești o cameră curată cu vedere spre mare, oricât de îndepărtată ar fi de țărm, pentru că asta e insula în care n-o să stai niciodată pe aceeași plajă. Noi am ales Hotel Tesoro din Nikiana.  O locație de vis, cu o priveliște superbă și cu cele mai bune servicii. Din review-urile de pe net eram pregătit deja pentru un mic dejun sărăcăcios, dar ajuns acolo m-am întrebat oare ce mănâncă dimineața cei care au criticat treaba asta. Pentru că a fost zilnic un mic dejun cât se poate de decent, cu tot ce ți-ai putea dori… Mă rog… gusturi și gusturi… eu nu sunt atât de pretențios și le dau nota 10 pentru tot. Piscina curată, lenjerie schimbată mereu, curățenie zilnică, terase mari la care poți să stai seara la o vorbă, samd…

IMG_1915

Plaje, orașe, locații de vizitat

Pentru primele zile aș recomanda o plajă mai liniștită, într-un golf, unde se poate face ușor, ușor, acomodarea cu razele soarelui, care devin suficient de agresive în miezul zilei.

20170729_111909
Și prima locație care îmi vine în minte este Mikros Gialos. Urmăriți indicatorul de Paros și ajungeți destul de ușor, deși veți avea ceva serpentine de traversat. Este un golf cu o apă superbă, un peisaj de poveste. Apropo, în Lefkada, să uitați de nisip, deoarece este rara avis. Un alt sfat deosebit de important ar fi acela să vă achiziționați neapărat pantofi de plajă, pentru a evita contactul direct și neplăcut cu pietrișul de pe plajă și din apă. Tot aici veți găsi și 2 taverne acceptabile din punctul de vedere al raportului calitate / preț. Și mai e și-un magazin pentru amatorii de bere la pachet (1,2 euro/buc). Dacă iei masa la una dintre cele două taverne, atunci prețul paturilor de plajă devine simbolic… ceva de genul 2 euro / zi / buc cu tot cu umbrelă. O altă plajă de acest gen este la Afteli.

20170728_143602Un golf deosebit de frumos, dar mic și cam aglomerat pentru gustul meu. Dar priveliștea e de-a dreptul superbă. Dacă prindeți paturi de plajă, și aici e o locație de vis… chiar dacă îți cam suflă vecinul de sezlong în ceafă…  Și există și aici o tavernă pe care n-am probat-o. În ambele locații descrise până acum se pot face scufundări, snorkeling, etc…

După ce ne-am obișnuit puțin cu soarele e vremea să trecem pe hard. Și pentru asta există Kathisma.

20170726_113615Țineți drumul după indicatorul de Agios Nikitas și acolo sunteți. Veți face cunoștință în sfârșit cu apa de culoarea turcoazului. O superbă locație la o mare deschisă și destul de agitată. Pentru că aici este un loc ideal pentru surferi. Nu uitați pantofii de plajă, pentru că și aici sunt necesari. Apa e foarte agitată la mal, cu valuri puternice. Iar malul este abrupt, iar adâncimea atinge cote mari după primii 6-7 metri. Așa că bine ar fi să stiți să înotați în această zonă. Paturile de plajă sunt mai scumpe (8-9 euro, in funcție de zonă), precum și băuturile comandate pe plajă. Este o zonă de tineret, mai pe clubbing, dacă mă înțelegeți. Însă vin în zonă vizitatori de toate vârstele. Recomand această plajă pentru culoarea apei și pentru superbitatea peisajului. Am înțeles că mai este una identică lângă, la Megali Petra. E o experiență de trăit, vă asigur.

O altă recomandare pe care v-o fac călduros este „Croaziera celor 7 insule”.

20170727_120534Și asta pentru că într-o singură zi vei vizita locuri cât într-o întreagă vacanță. Plecarea este din portul orasului Nidri, iar excursia costă 20 euro/persoană + 10 euro/copil peste 10 ani. Am auzit că unii au găsit și mai ieftin. Nerelevant. Relevantă este ziua petrecută pe mare.

20170727_113354N-am să insist cu amănunte, dar în aceată escapadă veți putea vedea reședința lui Giorgio Armani (Lefkada), insula Skorpios unde și-a trăit Aristotel Onassis frumoasa poveste de dragoste cu Jacqueline Kenedy, Porto Katsiki – plaja distrusă în mare parte de cutremurul din 2015 (a mai rămas o mică parte la care este acces de pe continent), portul Fiskardo al Kefaloniei, o grotă în care se ascundea un submarin militar în timpul războiului și Ithaka – insula unde Penelopa îi ducea dorul lui Ullisse. 20170727_131411_045Vaporul oprește de câteva ori pentru baie și se pot face sărituri în apă. Croaziera este organizată de mai multe companii, însă noi am optat pentru Makedonia și tot pe aceasta o și recomand. Toată povestea se incadrează ca și interval orar între 10:00 și 18:30. Pe vas există un bar la care puteți găsi de toate la prețuri comparabile cu cele de pe insulă, iar o dată cu trecerea timpului cele 2-3  feluri de mâncare din meniu sunt oferite la prețuri din ce în ce mai mici.

IMG-20170730-WA0002Pentru o plajă domestică, care vă va aduce aminte de nisipul fin clasic și de marea lină, vă recomand plaja din Vasilikis. Șezlongurile sunt ieftine sau oferite gratis dacă apelezi la barul sau restaurantul de pe plajă. Tot aici poți să faci o tură cu banana sau canapeaua, iar pentru cei mai mici exista un Adventure Park cu niște gonflabile pe apă. Nu m-a dat pe spate această plajă, cu multe mucuri de țigară aruncate în nisip și cu paturile de plajă foarte înghesuite.

20170801_183337
Waterfalls – cascadele. Se ajunge la ele pe un drum cu acces direct din centura orașului Nidri. Mergi cam 10 km spre munte și ulterior iei traseul la pas. Sus, peisajul este sublim. Este ceva inedit: un traseu montan într-o vacanță la mare. Cascadele nu sunt impresionante ca volum, dar spectaculoase ca peisaj. Și răcoare… în sfârșit aici găsești răcoare și o apă rece în care turiștii se scaldă fără probleme… Binențeles, nu este chiar Ialomița… e ceva mai suportabil…

Shopping. Dar mai bine, nu

Două opțiuni: Lefkada sau Nidri. Amatorii de cumpărături nu se vor simți foarte bine pe insula. Și asta pentru că ofertele sunt dintre cele  tradiționale, cu banalele suveniruri de toate genurile, cu foarte puține magazine de firmă și cu multe formule ieftine de a-ți fura privirea. Un ochi format nu s-ar lăsa înșelat de aparențe. În realitate, plictisitor de-a  dreptul. Mai degrabă v-aș recomanda o plimbare prin port, o clătită cu înghețată sau un restaurant pe malul mării.

Tavernele

Este insula în care nu am găsit nicio tavernă pe gustul meu. Porțiile mi s-au părut mici, prețurile destul de piperate, totul făcut pentru profit. Am fost chiar și la o locație în munte, la Rachi, unde aveau vitrină cu rotisor și grătar, dar nici aici nu m-au dat pe spate. Nu zic că n-or fi, dar eu n-am găsit nicio tarvernă de Doamne ajută. Am auzit de una Keramidaki că ar fi bunicică, dar n-am mai apucat. Vinul, în schimb, este bun peste tot.

20170729_221953