Posted by & filed under Cultura.

Dominoul verde, Theodor Aman

Muzeul Național de Artă are în colecție una dintre cele mai frumoase acuarele de Aman, “Dominoul Verde”, ajuns în patrimoniul Muzeului Național din colecția academicianului Anastase Simu. Casa Artmark a avut rara ocazie de a realiza o descoperire istorică într-o veche colecție bucureșteană, anume pictura finală, căreia acuarela de la Muzeul Național îi servește drept studio pregătitor.

Pictura pe lemn realizată de Theodor Aman și expusă zilele acestea la Artmark și care va face obiectul Licitației de Toamnă de joi, 29 octombrie, este creată în 1883, la scurt timp după varianta de studio expusă în colecția Muzeului Național de Artă al României (1882). Studiul aflat în colecția Muzeului Național este clasat în categoria Tezaura Patrimoniului Național Cultural.

Opera poate fi admirată până miercuri, 28 octombrie, la Artmark, iar joi, 29 octombrie, la Athénée Palace Hilton, de unde va putea fi și achiziționată cu ocazia Licitației de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești, ora 20:00.