Posted by & filed under evenimente.

_MG_0882

 

Licitația de Mobilier de birou și Instrumente de scris de colecție a fost poate cea mai așteptată licitație din această sesiune datorită monumentalei garnituri de birou destinate lui Nicolae Ceaușescu și care a fost adjudecată pentru suma de 55.000 euro, de 5 ori și jumătate mai mult decât prețul de pornire. De altfel, și celelalte obiecte care au aparținut liderului comunist, precum setul de pixuri Cross (adjudecat pentru 2000 euro), certificatul de “prim vânător” al României comuniste din Licitația de Echitație și Cinegetică (adjudecat pentru 125 euro) etc. au fost căutate de către colecționari.

 La fel de entuziasmați au fost și colecționarii de artă care au avut ocazia să cumpere o operă semnată de Ioan Andreescu, o prezență rară și rafinată în licitațiile de artă, “Garofiță roșie în pahar”, pentru care au oferit 57.500 euro.  Fără îndoială, atât Andreescu, cât și Ceaușescu pot fi desemnați învingătorii acestui maraton de licitații. Nici Nicolae Grigorescu nu a lipsit din clasamentul vedetelor celor două zile de licitații, opera “Visare” fiind adjudecată pentru 37.500 euro. La capitolul recorduri de autor s-au aflat Ion Marinescu Vâlsan cu opera “Drumul spre casă” (adjudecată pentru 1.800 euro) și Constantin Jiquidi cu “Poveștile Peleșului” (adjudecate pentru 4.500 euro).

 Și în cadrul Licitației de Avangardă și Expresionism au fost setate noi recorduri de autor pentru Lazăr Zin cu opera “Femeie cu cocoș” (adjudecată pentru 1.600 euro) sau pentru Eugen Ionescu, celebrul protagonist al teatrului absurdului, prezent cu desenul “Mama și fiul” (adjudecat pentru 1.000 euro). Alte adjudecări de succes ale Licitației de Avangardă și Expresionism s-au aflat și Mac Constantinescu cu sculptura Danaida (adjudecată pentru 6.000 euro) sau Paul Ackerman cu Carnaval la Veneția (adjudecată pentru 4.750 euro).

Începutul lunii iulie marchează momentul întâlnirii valorii artistice cu cea istorică prin organizarea unei expoziții comune de artă românească recentă cu artă și obiecte de cult iudaic. Cei mai reprezentativi artiști români de artă postbelică și contem

porană, nume deja consacrate pe scena artei internaționale, se reunesc pentru a expune unele dintre cele mai ilustrative opere de portofoliu în expoziția Licitației de Postbelică și Contemporană. Printre aceștia se numără Daniel Spoerri, Paul Neagu, Horia Bernea, Alexandru Ciucurencu, Natalia Dumitrescu, Constantin Piliuță, Diet Sayler, Peter Jezca, Onisim Colta, Corneliu Brudașcu, Francisc Chiuariu, Sabin Bălașa,  Dumitru Gorzo și mulți alții.

Aflată la a doua ediţie, Licitaţia “Judaica”, dedicată artei, culturii şi tradiţiei evreieşti, propune o suită de obiecte de colecție menită să spună un fragment din povestea unui popor și să readucă în atenția publicului multiculturalitatea spațiului românesc. De la  cărți de rugăciuni, obiecte emblematice pentru poporul iudaic cum ar fi mezuza sau yad-ul, fotografii și până la opere ale artiştilor evrei, printre care îi menționăm pe: Nicolae Vermont, Reuven Rubin, Samuel Mützner, Marcel Iancu, Jules Perahim, Iosif Iser, Tia Peltz.

Următoarea expoziție va putea fi vizitată în perioada 28 iunie – 9 iulie la Palatul Cesianu-Racoviță, iar pe 10 iulie la Athénée Palace Hilton București, unde vor avea loc Licitația de Postbelică și Contemporană și cea de Judaica, începând cu 19:30.

 Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.artmark.ro. Persoană de contact: Valeriu Sângeorzan, Tel.: 021 210 30 16, Mobil: 0757 056 109